ruokinta tuoreruoka virikkeet

Villiä ruokaa rotille, osa 2

Ykkösosassa käytiin läpi ensimmäisenä kukkivien kasvien lisäksi yleisiä ohjeita kasvien keruuseen liittyen. Lukaise siis ensin tämä artikkeli, jos kaipaat muistin virkistystä.

Kasvien käyttö ruoaksi vaihtelee raakana tarjottavista kasveista ryöpättäviin eli keitettäviin, useimmat kasvit sopivat kuivattaviksi ja pakastettaviksi, joskin tulee muistaa, että pakastaminen syö ravintoarvoja. Kannattaa siis käyttää kerätyt villiherkut mahdollisuuksien mukaan tuoreeltaan.

Jauhosavikka

Chenopodium album

Kukinta: Kesä-syyskuu

Käytettävät osat: Lehdet, kukinnot

Hyödyt: C-vitamiini

Huomioitavaa: Sisältää oksaalihappoa, käyttö suositeltavaa ryöpättynä.

Ketohanhikki

Potentilla anserina

Kukinta: Kesä-elokuu

Käytettävät osat: Lehdet, varret, versot, juuret

Hyödyt: Runsaasti tärkkelystä, lisäksi magnesium, sinkki, kupari, rauta sekä mangaani

Huomioitavaa: –

Kumina

Carum carvi

Kukinta: Kesä-elokuu

Käytettävät osat: Lehdet, siemenet

Hyödyt: A-vitamiini, kalsium, rauta. Lisäksi auttaa ruoansulatusta.

Huomioitavaa: –

Maitohorsma

Chamaenerion angustifolium

Kukinta: Kesä-elokuu

Käytettävät osat: Versot, lehdet, kukinnoista vaaleanpunaiset terälehdet (vihreät osat kitkeriä)

Hyödyt: Ravintokuitu, kalium, kalsium, fosfori, magnesium ja C-vitamiini

Huomioitavaa: –

Mesiangervo

Filipendula ulmaria

Kukinta: Kesä-elokuu

Käytettävät osat: Lehdet, kukinnot

Hyödyt: Tanniinit, anti-inflammatorinen

Huomioitavaa: sisältää salisylaatteja

Peltokurjennokka

Erodium cicutarium

Kukinta: Kesä-lokakuu

Käytettävät osat: Lehdet, kukinnot

Hyödyt: Proteiini, ravintokuitu

Huomioitavaa: –

Pihasyreeni

Syringa vulgaris

Kukinta: Kesä-heinäkuu

Käytettävät osat: Kukinnot

Hyödyt: Hyvä ruoansulatukselle

Huomioitavaa: –

Pihlaja

Sorbus aucuparia

Kukinta: Kesä-heinäkuu

Käytettävät osat: Nuoret lehdet ja silmut, marjat

Hyödyt: C-vitamiini

Huomioitavaa: –

Piparjuuri

Armoracia rusticana

Kukinta: Kesä-heinäkuu

Käytettävät osat: Juuri, nuoret lehdet

Hyödyt: Kalium, kalsium, magnesium, fosfori, C-vitamiini

Huomioitavaa: –

Puna-apila

Trifolium pratense

Kukinta: Kesä-lokakuu

Käytettävät osat: Lehdet, nuoret latvukset, kukinnot

Hyödyt: C- ja A-vitamiinit, rauta, sinkki

Huomioitavaa: Sisältää isoflavoneja, joilla saattaa olla estrogeenisiä vaikutuksia

Vadelma

Rubus idaeus

Kukinta: Kesä-heinäkuu

Käytettävät osat: Lehdet, marjat

Hyödyt: Lehdissä B- ja C-vitamiineja, kaliumia, magnesiumia, sinkkiä, fosforia sekä rautaa. Marjoissa on runsaasti ravintokuitua, C-vitamiinia, mangaania

Huomioitavaa: Lehdet sisältävät salisylaatteja. Nuorissa lehdissä runsaasti tanniineja

Valkoapila

Trifolium repens

Kukinta: Kesä-syyskuu

Käytettävät osat: Lehdet, nuoret latvukset, kukinnot

Hyödyt: C-vitamiini, rauta, kalsium

Huomioitavaa: Sisältää isoflavoneja, joilla saattaa olla estrogeenisiä vaikutuksia

Vuohenputki

Aegopodium podagraria

Kukinta: Kesä-elokuu

Käytettävät osat: Nuoret, suppuiset, vaaleanvihreät lehdet

Hyödyt: Ravintokuitu, kalium, kalsium, seleeni, C-vitamiini

Huomioitavaa: –

Lähteet:

Mauri Åhlberg: Field guide to local Wild Edible Plants (WEP): practical conclusions from the latest research: healthy food from local nature. 2020

Alison Campbell: The Scuttling Gourmet. 2017

ET-lehti: Herkuttele villivihanneksilla. 30.4.2022 https://www.etlehti.fi/artikkeli/vapaa-aika/herkuttele-villivihanneksilla-nama-kasvit-kannattaa-kerata-ja-nain-kaytat-niita

Sydänmerkki: Hortoillaan! 30.4.2022 https://www.sydanmerkki.fi/hortoillaan/

Luontoportti. 30.4.2022 https://luontoportti.com/

Arktiset aromit: Luonnonyrtit. 30.4.2022 https://www.arktisetaromit.fi/fi/yrtit/luonnonyrtit/

(1) Kommentti

  1. […] keski- sekä loppukesän kukkivat kasvit. Edelliset osat ovat luettavissa täällä (osa 1) sekä täällä (osa […]

Kommentointi ei ole käytössä.