Kesyrotan sukulainen villirotta (rattus norvegicus) on kaikkiruokainen selviytyjä, joka elää luonnossa löytämällään ruualla, kuten siemenillä, pähkinöillä, marjoilla, hedelmillä, linnunpesistä ryövätyillä munilla ja hyönteisillä. Kaupungissa elävät rotat myös ihmisten tiputtamilla ruuanmuruilla ja jätteillä. Myös kesyrotta on sukulaisensa tavoin kaikkiruokainen. Kesyrotan ruokinnan perusta on kuitenkin laadukas pelletti (esim. Altromin, Nutrin, Versele-Laga) tai siemenseos (esim. Rapunzel, Nutrin, Vilmie) jonka lisäksi rotille annetaan 1-7 kertaa viikossa tuoreruokaa rotan iän, kehitystason ja aktiivisuuden mukaan.
Rotan tuoreruokavalikoimaa kuvaillaan usein samanlaiseksi kuin 1-3-vuotiaan lapsen ruokavaliota, eli se sisältää kasviksia, proteiineja, hiilihydraatteja, mutta lisäksi myös jossain määrin rasvaa. Lisäksi on huolehdittava, että rotta saa tarvitsemansa vitamiinit ja mineraalit. Rotta sen sijaan ei tarvitse ruokavalioonsa ylen määrin sokeria, suolaa, mausteita eikä liikaa rasvaa.
Hiilihydraatit ovat rotan ruokavalion perusta, niistä ja proteiineista rotta saa tarvitsemansa energian. Pääosan tarvitsemistaan hiilihydraateista rotta saa pelleteistä tai siemenseoksista, joita tulee olla jatkuvasti tarjolla. Keskimäärin rotta syö päivässä n. 0.5 dl siemenseosta tai pellettiä, mutta määrä saattaa vaihdella.
Hyviä hiilihydraatin lähteitä ovat:
- puurot
- pasta, perunat, riisi
Tyytyväisiä uroksia puuroaterialla.
Proteiinia rotta tarvitsee etenkin kasvuvaiheessa ja nuorena aikuisena, ja sen määrää kannattaa vähentää rotan ruokavaliossa rotan vanhetessa. Proteiineista rotta saa tarvitsemiansa aminohappoja ja energiaa, joten ne ovat olennainen osa rotan ruokavaliota. Koska rotta on kaikkiruokainen, on proteiinin tarve helpoiten tyydytetty antamalla rotalle lihaperäisiä tuotteita, mutta rotta pystyy hyödyntämään myös kasviksista saatavan proteiinin.
Hyviä proteiinin lähteitä ovat:
- kananmuna
- jauheliha
- kissan tai koiran nappulat tai märkäruoka
- hyönteiset (esim. jauhomadot)
Rotat eivät tarvitse kovin paljoa rasvaa ruokavalioonsa, sillä liiallinen rasvan määrä aiheuttaa rotissakin helposti lihomista. Liiallinen rasvan määrä aiheuttaa rotille myös pitkällä tähtäimellä terveysongelmia, joten rasvan määrää kannattaa harkita tarkoin. Siemenseosta syövät rotat valikoivat usein ensimmäisenä rasvaisimmat ruuanpalat kuten pähkinät ja auringonkukansiemenet, mikä saattaa aiheuttaa lihomista.
Hyvän rasvan lähteitä ovat:
- siemenet (auringonkukan-, kurpitsan)
- pähkinät (kuorelliset pähkinät ovat myös hyviä virikkeitä)
- avokado
Kasvikset ovat kuitenkin koko kesyrotan tuoreruokinnan perusta ja suurin osa rotan tuoreruuasta pitäisikin olla kasviksia. Pellettien ja siemenseosten lisäksi rotta saa kasviksista tarvitsemansa vitamiinit ja hivenaineet. Vaikka kasviksia kannattaa antaa rotalle mahdollisimman monipuolisesti, niin heinää rotta ei kuitenkaan ruokavaliossaan tarvitse. Moni rotta pitää etenkin makeammista hedelmistä ja vihanneksista, mutta tässäkin on yksilökohtaisia eroja.
Hyviä kasviksia:
- vihannekset: salaatti, kurkku, tomaatti, porkkana, lehtikaali, parsakaali, pinaatti
- hedelmät: omena, päärynä, banaani, sitrushedelmät (uroksille maltillisesti)
- marjat: mustikka, mansikka, vadelma, mustaherukka, marja-aronia
- herne, maissi
- yrtit kuten basilika, oregano, persilja, minttu
Ruokaa voi käyttää rotille hyvänä virikkeenä, sitä voi piilottaa ympäri häkkiä ja sen voi levittää pitkin häkin pohjaa niin että rotta saa etsiä ruokansa. Moni eläinkauppa myös myy jyrsijöille sopivia herkkuja, mutta näitä kannattaa antaa maltillisesti, sillä ne sisältävät usein sokeria ja rasvaa. Jyrsijöiden herkkutikut, myös proteiinia sisältävät ovat rotille sopiva virike.
Hyviä herkkuja ja ruokavirikkeitä rotille ovat:
- maissinaksut
- koirankeksit
- kuorelliset pähkinät
- jyrsijöiden herkkutikut
Ruuan lisäksi rotta tarvitsee raikasta vettä. Helpoin tapa on pitää rotalla vesipulloa (muovinen tai lasinen), johon vaihdetaan joka päivä raikasta vettä. Vesipullon pitää olla rotan ulottuvilla sopivalla korkeudella, niin että rotan ei tarvitse kurkotella tai kiivetä päästäkseen käsiksi tarvitsemaansa veteen.
Lähteet:
Rat Care Guide: Diet. 20.6.2021
Alison Campbell: The Scuttling Gourmet. 2010.
Carol Himsel Daly & Sharon Vanderlip: Rats – A complete Pet Owner’s manual. 2013.