Kesyrotan perusterveydenhuolto ei ole vaikeaa. Sen perustana on terveellinen, kasvispainotteinen ja vähärasvainen ruokavalio sekä rotan elinympäristön puhtaana pitäminen ja etenkin laadukkaat, pölyämättömät kuivikkeet. Mutta kaikkea voi sattua ja tapahtua ja parhaallakin hoidolla ollut rotta voi sairastua tai loukkaantua yllättäen. Silloin on tärkeää ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jotta rotta saa tilanteen vaatiman hoidon.

Rotta kannattaa tarkistaa joka päivä ja käydä läpi kynsien, turkin, ihon, hännän ja tassujen kunto, vilkaista korvia, silmiä ja hampaita sekä tunnustella kevyesti kehoa että onko rotalle ilmestynyt haavoja, naarmuja tai erinäisiä patteja.

Haavat ja naarmut voidaan pääosin hoitaa kotonakin ja näitä rotat voivat saada elämänsä aikana useampia. Laastaria rottien haavoille ei yleensä voi laittaa, mutta haavan huolellinen puhdistus esim. Betadinella tai suihkutettavalla haavanpuhdistusaineella on tarpeen. Haavan jatkohoitoon sopii Vetramil-hunajavoide tai eläimille tarkoitettu pihkavoide ja pienempien naarmujen hoitoon sopii aloe vera-geeli.

Paiseet tulevat yleensä jossain vaiheessa tutuiksi, ja etenkin urokset tuntuvat saavan paiseita virtsaelinten tienoille. Rex-rotan omistaja pääsee tutustumaan ilmiöön, jota kutsutaan usein nimellä ”rex-finni”, joka on yleensä pieni, talimainen paise. Paiseen hoidossa vaaditaan kärsivällisyyttä ja kun paise on kypsä sen voi puhkaista ja puhdistaa juoksevalla vedellä sekä Betadinella.

Rohina viittaa rotilla hengitystieongelmiin. Jos rohina kuuluu nenän alueelta ja ylähengitysteistä, on useimmiten kyseessä viaton flunssa, jonka hoitoa voi yrittää kotikonstein. Jos rohina kuuluu selkeästi keuhkoista voi kyseessä olla myös mycoplasma tai pahimmassa tapauksessa jopa keuhkokuume, jotka vaativat eläinlääkärin luona käynnin ja usein antibioottikuurin. Rohinan yhteydessä moni saattaa säikähtää rotan kuonon ollessa punainen, mutta tämä on kuitenkin yleensä vain räkää. Rotan räkä ja kyynelneste sisältää porfyriiniä, joka värjää molemmat punaiseksi.

Kasvaimet ovat valitettavan yleisiä rotilla. Nisäkasvaimet ovat rottien yleisimpiä kasvaimia ja yleensä hyvänlaatuisia. Nisäkasvaimia esiintyy pääasiassa naarailla, mutta erilaiset kasvaimet eivät ole täysin poissuljettuja uroksillakaan. Hyvänlaatuisten kasvainten lisäksi rotilla esiintyy myös pahanlaatuisia kasvaimia, ja vaatii usein eläinlääkärin ammattitaitoa, että saadaan selville, onko rotalle ilmestynyt patti kypsymässä oleva paise vai kasvain, jonka hyvän- tai pahanlaatuisuus on vielä selvittämättä.

Rotta saattaa myös saada erilaisia tulehduksia. Vastaan saattaa tulla niin silmä-, korva-, virtsatie- kuin kohtutulehduksia ja nämä kaikki vaativat yleensä eläinlääkärireissun ja antibioottikuurin.

Näiden lisäksi rotille saattaa tulla erinäisiä ulkoloisia, joista väiveet ovat yleisimpiä. Näiden häätöön suositellaan yleensä käyttämään Frontline-suihketta painonmukaisin annostuksin. 

Rotille, kuten muillekin eläimille saattaa myös iskeä ripuli. Vaikka rotan ripuli haiseekin vähintään yhtä pahalle kuin isommankin eläimen ripuli, on se yleensä rajoittunut pienemmälle alalle ja hoitokin on yleensä samanlaista kuin isomman eläimen ripulin hoito. Mutta jos ripuli jatkuu pidempään, on sen syiden selvittely tärkeää ja pahan ripulin kohdalla saattaa olla jopa eläinlääkärillä käynti tarpeen.

Rotan lääkekaappi:

  • 1 ml ruiskuja (ilman neulaa)
  • Aloe vera -geeli
  • Bacibact-puuteri
  • kirvelemätön puhdistusaine, esim. Betadine
  • ihmisten kynsileikkurit tai -sakset
  • lasten nestemäinen ibuprofeeni
  • maitohappobakteerivalmiste
  • Nutri plus -geeli
  • pienet sakset
  • pihkavoide
  • sivuleikkurit
  • vanulappuja

Lähteet:

Rat Health Guide: Introduction to the Health Guide. 15.6.2021

Ann Storey – Common Diseases of the Fancy Rat. 2007.

Carol Himsel Daly & Sharon Vanderlip: Rats – A complete Pet Owner’s manual. 2013.