Ykkösosassa käytiin läpi ensimmäisenä kukkivien kasvien lisäksi yleisiä ohjeita kasvien keruuseen liittyen. Lukaise siis ensin tämä artikkeli, jos kaipaat muistin virkistystä.
Kasvien käyttö ruoaksi vaihtelee raakana tarjottavista kasveista ryöpättäviin eli keitettäviin, useimmat kasvit sopivat kuivattaviksi ja pakastettaviksi, joskin tulee muistaa, että pakastaminen syö ravintoarvoja. Kannattaa siis käyttää kerätyt villiherkut mahdollisuuksien mukaan tuoreeltaan.
Chenopodium album
Kukinta: Kesä-syyskuu
Käytettävät osat: Lehdet, kukinnot
Hyödyt: C-vitamiini
Huomioitavaa: Sisältää oksaalihappoa, käyttö suositeltavaa ryöpättynä.
Potentilla anserina
Kukinta: Kesä-elokuu
Käytettävät osat: Lehdet, varret, versot, juuret
Hyödyt: Runsaasti tärkkelystä, lisäksi magnesium, sinkki, kupari, rauta sekä mangaani
Huomioitavaa: –
Carum carvi
Kukinta: Kesä-elokuu
Käytettävät osat: Lehdet, siemenet
Hyödyt: A-vitamiini, kalsium, rauta. Lisäksi auttaa ruoansulatusta.
Huomioitavaa: –
Chamaenerion angustifolium
Kukinta: Kesä-elokuu
Käytettävät osat: Versot, lehdet, kukinnoista vaaleanpunaiset terälehdet (vihreät osat kitkeriä)
Hyödyt: Ravintokuitu, kalium, kalsium, fosfori, magnesium ja C-vitamiini
Huomioitavaa: –
Filipendula ulmaria
Kukinta: Kesä-elokuu
Käytettävät osat: Lehdet, kukinnot
Hyödyt: Tanniinit, anti-inflammatorinen
Huomioitavaa: sisältää salisylaatteja
Erodium cicutarium
Kukinta: Kesä-lokakuu
Käytettävät osat: Lehdet, kukinnot
Hyödyt: Proteiini, ravintokuitu
Huomioitavaa: –
Syringa vulgaris
Kukinta: Kesä-heinäkuu
Käytettävät osat: Kukinnot
Hyödyt: Hyvä ruoansulatukselle
Huomioitavaa: –
Sorbus aucuparia
Kukinta: Kesä-heinäkuu
Käytettävät osat: Nuoret lehdet ja silmut, marjat
Hyödyt: C-vitamiini
Huomioitavaa: –
Armoracia rusticana
Kukinta: Kesä-heinäkuu
Käytettävät osat: Juuri, nuoret lehdet
Hyödyt: Kalium, kalsium, magnesium, fosfori, C-vitamiini
Huomioitavaa: –
Trifolium pratense
Kukinta: Kesä-lokakuu
Käytettävät osat: Lehdet, nuoret latvukset, kukinnot
Hyödyt: C- ja A-vitamiinit, rauta, sinkki
Huomioitavaa: Sisältää isoflavoneja, joilla saattaa olla estrogeenisiä vaikutuksia
Rubus idaeus
Kukinta: Kesä-heinäkuu
Käytettävät osat: Lehdet, marjat
Hyödyt: Lehdissä B- ja C-vitamiineja, kaliumia, magnesiumia, sinkkiä, fosforia sekä rautaa. Marjoissa on runsaasti ravintokuitua, C-vitamiinia, mangaania
Huomioitavaa: Lehdet sisältävät salisylaatteja. Nuorissa lehdissä runsaasti tanniineja
Trifolium repens
Kukinta: Kesä-syyskuu
Käytettävät osat: Lehdet, nuoret latvukset, kukinnot
Hyödyt: C-vitamiini, rauta, kalsium
Huomioitavaa: Sisältää isoflavoneja, joilla saattaa olla estrogeenisiä vaikutuksia
Aegopodium podagraria
Kukinta: Kesä-elokuu
Käytettävät osat: Nuoret, suppuiset, vaaleanvihreät lehdet
Hyödyt: Ravintokuitu, kalium, kalsium, seleeni, C-vitamiini
Huomioitavaa: –
Lähteet:
Mauri Åhlberg: Field guide to local Wild Edible Plants (WEP): practical conclusions from the latest research: healthy food from local nature. 2020
Alison Campbell: The Scuttling Gourmet. 2017
ET-lehti: Herkuttele villivihanneksilla. 30.4.2022 https://www.etlehti.fi/artikkeli/vapaa-aika/herkuttele-villivihanneksilla-nama-kasvit-kannattaa-kerata-ja-nain-kaytat-niita
Sydänmerkki: Hortoillaan! 30.4.2022 https://www.sydanmerkki.fi/hortoillaan/
Luontoportti. 30.4.2022 https://luontoportti.com/
Arktiset aromit: Luonnonyrtit. 30.4.2022 https://www.arktisetaromit.fi/fi/yrtit/luonnonyrtit/
[…] keski- sekä loppukesän kukkivat kasvit. Edelliset osat ovat luettavissa täällä (osa 1) sekä täällä (osa […]